Veelgestelde vragen binnendeuren

Is mijn deur stomp of opdek?

Is de deur vlak aan de zijkant? Dan is het een stompe deur. Stompe binnendeuren vallen in gesloten toestand geheel in het kozijn. Deze deuren zijn meestal 38 tot 40 mm dik. Stompe buitendeuren zijn meestal 40 mm dik, maar er komen ook steeds meer buitendeuren voor van 54 of 56 mm.

Zit er aan de zijkanten en de bovenkant van de binnendeur een sponning (verdikking)? Dan is het een opdekdeur. Deze deur valt een klein gedeelte over het kozijn heen. De totale dikte is bijna altijd 40 mm; de opdekrand is meestal +/- 12 mm breed en 14 mm dik.

Hoe meet ik een opdekdeur?

Meet in de breedte de deur zonder opdekrand en in de hoogte mét opdekrand. De meest voorkomende breedtematen zijn 78, 83, 88 en 93 cm. De meest voorkomende hoogtematen zijn 201,5 cm, 211,5 cm en 231,5 cm.

Wat is de draairichting?

Ga daar staan waar u de scharnieren kunt zien (de deur draait dan naar u toe). Hangen de scharnieren links, dan is het een linksdraaiende deur. We kennen vier draairichtingen bij deuren:  L1, R2, L3 en R4:

    

Slotgaten?

Binnendeuren worden voorzien van een slotgat- en voorplaat frezing voor een binnendeurslot. De standaardhoogte van dit slotgat is, gemeten van onderkant deur tot het hart van de deurkruk, 105 cm. Overigens worden krukgaten en sleutelgaten (zijboringen) niet standaard geboord, want u bepaalt zelf of de deur afsluitbaar moet worden middels een kruk en toebehoren of als schuifdeur met kommen.

 

Heeft de deur ook scharnierinkrozingen?

De meeste stompe binnen- en buitendeuren worden standaard geleverd zonder scharnier-inkrozingen. De Fertig, Liniedør en Pronto Legno hebben wel 89 x 89 mm scharnierinkrozingen. Buitendeuren kunnen tegen meerprijs geleverd worden met scharnierinkrozingen voor scharnieren 89 x 89 met ronde hoek. De meest voorkomende hoogtes zijn gemeten vanuit bovenkant deur: 11,8 cm, 31,8 cm, 95,8 cm en 179,8 cm.

Een opdek binnendeur heeft fabrieksmatig geboorde paumellegaten op de volgende hoogtes (vanuit bovenzijde op de opdekrand gemeten):

 • bij deurhoogte 201,5 cm: 23,6 cm en 173,6 cm
 • bij deurhoogte 211,5 cm: 33,6 cm en 183,6 cm
 • bij deurhoogte 231,5 cm: 33,6 cm, 53,6 cm en 203,6 cm
Hoeveel inkorten?

Austria Deuren garandeert dat alle stompe binnendeuren en achterdeuren 10 mm aan alle zijden kunnen worden ingekort. Uitgezonderd zijn de Nero Legno en Pronto Legno deuren met 5 mm aan alle zijden.

Garantie?

Austria Deuren verstrekt op alle luxe binnendeuren 12 jaar fabrieksgarantie, mits is voldaan aan de garantievoor- waarden en de verwerkingsvoorschriften. Zie www.deuren.nl/downloads voor meer informatie.

Welke verf?

Alle Austria binnen- en buitendeuren zijn overschilderbaar met elke type kwaliteitsverf op alkyd- of acrylbasis. De verwerkingsvoorschriften van de verfleverancier dienen hiervoor in acht te worden genomen. Bekijk voor meer informatie over de verwerkingsvoorschriften voor binnendeuren de pagina www.deuren.nl/downloads.

Hoe hang ik een stompe deur af?

Maak de deur ‘pas en arm’ in het kozijn en hanteer voor de hangnaden de onderstaande tabel maar schaaf of zaag niet meer dan 10 mm per zijde van de deur af. Onbehandeld hout en vooral MDF is gevoelig voor vocht. Zorg daarom dat het hout of MDF weer voorzien wordt van twee grondverflagen en tenminste een afwerklaag. Vergeet vooral de boven- en onderzijde van de deur niet.

  Naadbreedte
Scharnierzijde  2 mm
Slotzijde 3-4 mm
Onderkant 3-5 mm
Bovenkant 2 mm


Deuren met een lengte tot 211,5 cm dienen aan tenminste 2 scharnieren en deuren tot 231,5 cm lang aan tenminste 3 scharnieren afgehangen te worden. Wij adviseren alle Cabana Roble en Cabana Blanco deuren, ongeacht het formaat, af te hangen met 4 scharnieren.

Het hang- en sluitwerk dient bevestigd te worden met schroeven van goede kwaliteit en alle schroefgaten moeten voorgeboord worden.

Arm schaven

Om ervoor te zorgen dat een stompe deur vrij kan draaien uit het kozijn en niet klemt, of dat de naad (opening) tussen kozijn en deur te breed is, wordt een stompe deur altijd ‘arm’ geschaafd (ook wel ‘pas en arm’ genoemd).

Dit betekent dat de zijkanten van de deur vrijwel onzichtbaar minimaal schuin geschaafd worden. De binnenkant van de deur is dan aan beide kanten ongeveer 2 mm smaller dan aan de buitenkant, waardoor de deur vrij kan draaien en mooi strak in het kozijn kan worden afgehangen.

Hoe hang ik een opdek deur af?

Plaats de paumelles in de voorgeboorde paumellegaten van de deur. Plaats het kozijndeel van de paumelles in de daarvoor bestemde gaten in het kozijn. Hang de deur op aan de paumelles en stel deze desgewenst na met de stelmogelijkheid die het type paumelle u biedt.

Opdek 201,5 cm: 2 paumellegaten op 23,6 cm en 173,6 cm vanaf bovenkant opdekrand deur gemeten. 
Opdek 211,5 cm: 2 paumellegaten op 33,6 cm en 183,6 cm vanaf bovenkant opdekrand deur gemeten. 
Opdek 231,5 cm: 3 paumellegaten op 33,6 cm, 53,6 cm en 203,6 cm vanaf bovenkant opdekrand deur.

Glas monteren?

Alle binnendeuren uit de series Pronto Legno, Nero Legno, Sense, Svenska, Porta Alta en opdek Balance worden geleverd met gemonteerd glas. Binnendeuren uit de andere series kunnen tegen meerprijs voorzien worden van gemonteerd glas. Buitendeuren worden geleverd zonder gemonteerd glas.

Hoe plaats ik zelf mijn glas?

Het glas uit ons programma, of elk ander type enkel glas kan met behulp van transparante beglazingskit geplaatst worden.

 1. Plaats het glas nadat de deur afgehangen is, neem de deur uit het kozijn en leg deze horizontaal.
 2. Glaslatten uit de deur nemen.
 3. Plaats een ril beglazingskit in de sponning.
 4. Plaats en verdeel het glas gelijkmatig in de sponning. Let goed op dat u bij facetglas en gestructureerd glas, de facet of structuurzijde altijd naar één kant plaatst.
 5. Druk vervolgens de glaslatten aan en bevestig deze, bijvoorkeur met nietjes. Wanneer draadnagels gebruikt worden, dienen glaslatten voorgeboord te worden.
 6. Zorg er voor dat het glas voldoende afgedicht is, zodat water (bijvoorbeeld schoonmaakwater) niet tussen de sponning en het glas lopen kan; dit kan schade aan de deur veroorzaken.
 7. Eventueel overtollige beglazingskit laten opdrogen en wegsnijden met een scherp mesje.
Hoe plaats ik zelf glas in lood?

Het glas in lood kan met behulp van transparante beglazingskit geplaatst worden. Zorg er voor dat de beglazingskit niet te veel aangebracht wordt op het lood. De kit is namelijk later niet makkelijk van het lood te verwijderen. Toch overtollige beglazingskit laten opdrogen en voorzichtig wegsnijden met een scherp mesje. Let op dat u hierbij geen krassen in de loodstrip maakt.

 1. Plaats het glas in lood nadat de deur afgehangen is, neem de deur uit het kozijn en leg deze horizontaal.
 2. Glaslatten uit de deur nemen.
 3. Plaats een ril beglazingskit in de sponning.
 4. Plaats en verdeel het glas in lood gelijkmatig in de sponning. Let goed op dat u bij facetglas en gestructureerd glas, de facet of structuurzijde altijd naar één kant plaatst.
 5. Wij adviseren u de ruimte tussen het glas in lood en de sponning te vullen met kunststof opvulblokjes of houten opvullatjes.
 6.  Plaats en druk vervolgens de glaslatten aan en bevestig deze, bij voorkeur met nietjes. Wanneer draadnagels gebruikt worden, dienen deze voorgeboord te worden.
Plaatsen en afwerken van deurlijsten

Het plaatsen van deurlijsten is de ‘finishing touch’. De Austria deurlijsten zijn voorzien van een witte overschilderbare folie of super strak afgelakt. Bij het toepassen van deurlijsten adviseren wij u eventueel neuten uit ons programma te gebruiken. Neuten zorgen voor een mooie aansluiting van de deurlijst met de plint. Onderstaand het advies:

Indien u neuten en met folie ommantelde deurlijsten wilt toepassen; behandel vooraf de kopse kant van de neut (de onderzijde) met twee grondverflagen en een aflak laag. Bevestig daarna de neuten met nieten, draadnagels of lijm op het kozijn.

 1. Maak de deurlijsten op maat en bevestig deze met nieten, draadnagels of lijm op het kozijn.
 2. Indien u de lijsten zonder neuten plaatst, maak de lijsten op maat en behandel de kopse kant van de deurlijst (de onderzijde) met twee grondverflagen en een aflak laag. Bevestig daarna de deurlijsten.
 3. Vul eventuele gaatjes met een plamuur of ander vulmiddel.
 4. Licht schuren met schuurpapier (P320 of hoger) of schuurpads. Met schuurpads is het makkelijker om de profileringen van de deurlijsten te schuren.
 5. Maak de deurlijsten stofvrij.
 6. Breng de eerste verflaag aan met de kwast of roller.
 7. Na droging de deurlijsten opnieuw licht opschuren zoals onder 5 omschreven.
 8. Breng de tweede verflaag aan met de kwast of roller.
Back to top